Història

En el joc de pilota valenciana, la pilota de vaqueta és la més representativa de les homologades per a la pràctica d’este esport. És molt apreciada per la seua antiguitat, qualitat tècnica, esportiva i artesanal.

La família Álvarez de Carcaixent, s’ha dedicat des de l’any 1922 a la confecció d’esta joia de l’artesania valenciana.

En els seus inicis Enrique Álvarez Puig, fou sabater de professió, quan encara les sabates es feien a mida. Però, en arribar la industrialització del calçat, gran quantitat d’artesans es quedaren sense treball. Enrique Álvarez, preocupat por traure avant la seua família, va comprar pilotes velles i les va desbudellar, per tal d’observar de quina manera estaven fetes. El començament fou dur perquè no trobava la forma de realitzar una pilota mitjanament acceptable.

Amb esforç i tenacitat va obtindre el seu propòsit, havia nascut la pilota de vaqueta ÁLVAREZ.

El va succeir el seu fill Enrique Álvarez Martínez, que li va donar l’empenta definitiva amb el seu bon quefer. Va dedicar hores i hores a investigar la manera de millorar el producte. Enrique Álvarez Martínez fou la persona que li va donar a les pilotes de Carcaixent el reconeixement que actualment tenen.

Hui en dia, són José Enrique i M.ª Carmen Arbona Álvarez, néts i tercera generació dels Álvarez de Carcaixent, els que es dediquen a la confecció d’este producte autòcton valencià.

Documents: